Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі
Від: Admin
Розміщено: 2024-01-22

Результати дослідження “Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі”

У Львівській обласній військовій адміністрації представлено результати дослідження “Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі”.

У зустрічі взяли участь представники Міжнародної організації праці, депутатського корпусу, вищих та професійно-технічних навчальних закладів освіти, органів влади, об’єднання роботодавців, бізнес-асоціацій, керівники підприємств, члени партнерства “ОПЛІЧ”.

Дослідження, на замовлення ЛРПЗ “Опліч”, провела ГО Центр досліджень і моніторингу якості та мобільності людських ресурсів Це перше дослідження Львівського ринку праці в умовах воєнного стану. Науковців провели опитування учасників ринку праці Львівщини. В онлайн-анкетуванні взяли участь 310 підприємств, проводились також інтерв’ю у фокус-групах.

В умовах воєнного стану майже 70% роботодавців відчувають проблему дефіциту робочої сили та розривів у її навичках. Під впливом процесів міграції робочої сили, мобілізації населення для виконання військового обов'язку, релокації бізнесів з інших регіонів країни поглиблюється сегментація ринку праці. Попит на робітничі професії продовжує домінувати на ринку праці. Водночас у структурі потреб роботодавців зростає потреба в інженерних кадрах проінформувала Уляна Садова, керівниця ГО «Центр дослідження і моніторингу якості і мобільності людських ресурсів», професорка НУ «Львівська політехніка».

Актуальною проблемою залишається соціальна та економічна інтеграції внутрішньо переміщених осіб, зокрема жінок з вищою освітою. Зросла також частка безробітних жінок віком 50+.

Невідповідність очікувань і мотивації ВПО та роботодавців у вирішенні питання ефективної зайнятості є одним із головних чинників цієї проблеми. Для її вирішення критично важливим є усвідомлення кожною із сторін необхідності зробити крок назустріч у збалансуванні інтересів учасників ринку праці, підкреслила Тетяна Степура, професорка НУ “Львівська політехніка.”

Онлайн-виступ Аліни Калашнікової, соціологині ГО “Українська експертна група” (м.Харків) теж був присвячений питанням працевлаштування ВПО. Невизначеність, відсутність прийнятих пропозицій роботи, недовіра до об’єктивності роботодавців - основні проблеми, що заважають знайти роботу у новому місці проживання.

Олег Сорочак, доцент НУ “Львівська політехніка” аналізував розриви у навичках працівників на основі вивчення їхніх пріоритетів. Найбільші розриви спостерігаються у групі твердих (професійно-функціональних і професійно-технічних) навичок працівників. У промисловості, сільському господарстві спостерігається помітний розрив у навичках роботи з сучасним обладнанням.

Посилення конкуренції у бізнес-середовищі, його прискорена цифровізація, збільшення ділових ризиків зумовлюють підвищений запит роботодавців на навики, пов’язані з максимальною орієнтацією на потреби клієнта, роботу з документами, що забезпечують безпеку і ефективність бізнесу.

Одним із засобів подолання розривів у навичках працівників є запровадження короткотривалих програм часткових кваліфікацій. Експертка, професорка Львівського національного університету ім. І.Франка Ольга Гринькевич запропонувала типову структуру освітніх програм з чотирьох змістових модулів.

1) психологічна підтримка (орієнтована на усвідомлення необхідності і можливостей перекваліфікації, підвищення кваліфікації через навчання);

2) професійна складова (пов’язана з основним змістом програми);

3) цифрова грамотність;

4) ділові комунікації.

Результати дослідження стали предметом обговорення і викликали жваву дискусію серед присутніх.

"У головному офісі в Женеві, ми працюємо над інструментами, щоб надати підтримку у післявоєнній відбудові України, зокрема підвищенні навичок робочої сили, - зазначив Ходжич Джемал, старший технічний радник Проєкту МОП. - Уже сьогодні треба думати про післявоєнне відновлення ринку праці. Щоб люди які повернуться, військові, цивільні, мали де працювати. Треба підвищувати продуктивність виробництва і тим самим збільшувати потребу в робочій силі".

Дефіцит робочої сили в Україні сьогодні, за даними Міністерства економіки України, 4,5 мільйона осіб. "Міжнародна організація праці запроваджує такі інструменти як місцеве партнерство зайнятості. Саме громади мають брати активну участь у розбудові ринку праці, підвищенні конкурентоспроможності, створенні робочих місць", - продовжила тему Тетяна Міненко, національна координаторка Проєкту МОП. International Labour Organization Ukraine

Бізнес повинен теж долучитись до підготовки кадрів. Виробництво конкурентної продукції неможливе без працівників які володіють необхідними навичками. Тому підприємці не повинні самоусунутися від освітнього процесу, зазначив Юрій Раделицький, голова комісії агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівська обласна рада

Орест Гринів, заступник начальника департаменту економічної політики Львівська обласна державна адміністрація підкреслив, що це дослідження передусім дозволяє оцінити актуальний стан регіонального ринку праці та розробити низку заходів для підвищення рівня зайнятості.

Василь Барилюк, директор Львівський обласний центр зайнятості акцентував на активізації процесів офіційного працевлаштування. Зараз в обласній службі зайнятості 10 тисяч вакансій. Прийнятна робота є. 85 % осіб які зареєстровані в центрах зайнятості - жінки. На ринку кадровий голод на типово чоловічі спеціальності.

Кваліфікований фахівець - найбільш вартісне вкладення у будь якому бізнесі наголосила Наталія Рибак, заступник директора Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти Профтехосвіта Львівщини. На Львівщині спільними зусиллями держави, бізнесу і закладів освіти створено 41 навчально-практичний центр. Навчання в таких центрах відбувається на новому обладнанні, за сучасними освітніми програмами навчають затребуваних спеціалістів.

Зіновій Вантух, директор Львівський центр ПТО ДСЗ розповів про можливості навчання в центрі безробітних і працюючих осіб. За останні 2 роки, за кошти юридичних і фізичних осіб, здобули професію, кваліфікацію 7000 осіб. Останнім часом проходить навчання багато жінок. Нещодавно для Конотопа, Чернігова навчали жінок-водіїв трамваїв і тролейбусів.

"Ми йдемо в ЄС, маємо уже зараз готувати спеціалістів, які зможуть співпрацювати з європейськими партнерами, - зазначила Мар’яна Лучишин, керівниця Львівського офісу Європейської бізнес-асоціації. - Час перестати називати тих, хто в час війни знайшов прихисток в нашому регіоні ВПО. Це наші люди і треба сприяти їх залученню в громади. Маємо активно працювати з військовими, які повернулись з війни. Їм треба допомогти адаптуватись у цивільному житті".

Михайло Яворський, виконавчий директор Львівське обласне об'єднання організацій роботодавців - ЛОООР розповів про кроки, які уже запропоновані для поліпшення підготовки робітничих кадрів. Директори підприємств увійдуть у наглядові ради професійно-технічних закладів освіти, матимуть можливість брати активну участь у формуванні освітніх програм, відповідно до запитів роботодавців.

Професія інженера є затребуваною на ринку праці. Попит на цих спеціалістів буде зростати. До професії інженера треба мати покликання. Починати профорієнтацію потрібно з дітей, які мають нахил до науково-технічної творчості.

Висновки дослідження стануть основою для розробки документів і ухвалення рішень, пов’язаних із вирішенням проблеми дефіциту кваліфікованої робочої сили у Львівській області, реалізації освітніх програм, орієнтованих на зменшення розриву у навичках працівників.

На завершення від імені ГО Центр "Жіночі перспективи" - Ганна Костюк, подякувала всім учасникам, виконавцям, партнерам.

“Дослідження тривало протягом трьох місяців, до організаційної науково-методичної та інформаційної підтримки у підготовці звіту були залучені ресурси ГО «Жіночі перспективи», Львівського регіонального партнерства зайнятості «ОПЛІЧ», НУ «Львівська політехніка» (НДЦ «ДЕМОС»), Львівського національного університету імені Івана Франка» (кафедра статистики економічного факультету), ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього» НАН України», Головного управління статистики у Львівській області, НГО «Українська експертна ліга».

Ми вдячні ГО «Центр досліджень і моніторингу якості і мобільності людських ресурсів», на чолі з Уляною Садовою за масштабну роботу яку вдалось зробити в короткі терміни.”

Посилання на Звіт результатів дослідження: https://econom.lnu.edu.ua/.../Report_Study_Lviv_2023_rev...

В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Назад